thumb-13

SM Entreprenørfirma A/S Udskift markens inventar

06/03-17

Af Bugge Ericsson
SM Entreprenørfirma a/s

De fleste landbrug kender til gammelt og nedslidt inventar i staldende. På et tidspunkt bliver det for udtjent og kan ikke længere lappes sammen – der skal nyt til. På samme måde er det med markens dræn. Der kan i en periode sagtens repareres et enkelt rør hist og her, og systemet kan friskes op med en tur med spuleren. Når denne indsats med årene bliver for stor – så skal der nyt til.

Hvordan kommer man videre
Der findes mange måder at etablere dræn på. Nogle af dem virker rigtig godt mens andre har knap så god effekt. En ting, som er fælles for alle typer dræn, det er, at der ikke er noget som er fælles.

Udførsel af korrekt drænarbejde kræver erfaring og interesse samt nøje kendskab til de forskellige jordtyper, grundvandets vandringsretning, forskellige pakningsmaterialer, rørvalg m.v. Alt dette planlægges i projekteringsfasen, som det så fornemt hedder. Denne fase er dog ikke noget med fordyrende ingeniører, landmålere m.v., da vi selv udfører denne del, og for øvrigt altid har gjort det. Dette kan vi gøre, da vi godt kan prale med generationers erfaringer. Min far, Bo Ericsson, startede med drænarbejde som speciale i forretningen først i 80’erne, og er den dag i dag stadig aktiv indenfor området. Jeg har stort set lige så mange års erfaring, da jeg, som dengang kun 8-årig var med Bo rundt for at sætte drænene af ude i marken. Der var jo en, som skulle løbe rund til alle afsætningspløkkerne når højden skulle nivelleres ind. I dag er det heldigvis anderledes med ny GPS teknologi. Erfaringen kan dog ikke erstattes med teknologi.

Det rigtige grej
Det er jo ingen sag at købe noget GPS udstyr og en gravemaskine, og så ellers give sig til at få nogle rør lagt i jorden. Det er straks mere indviklet, når det skal gøres så det virker og tilmed til den rigtige pris. Derfor har vi valgt, for hovedparten af de drænrør vi graver i jorden, at anvende kædegravere. Disse kædegravere har vi anvendt i alle årene, og vi har i dag 4 stk. i alle størrelser alt efter opgavetype. Sammen med en kædegraver følger ofte en rendegraver og en sandvogn. Disse maskiner skal også være specialindrettede til opgaven, hvorved vi mange gange starter med at bygge nyindkøbt udstyr om.

De rigtige folk
Selvom grejet er i orden, bliver det kun en succes hvis maskinerne har de rigtige piloter. Da vi udfører dræningsarbejde gennem hele året, så betyder det, at vi kan have nogle medarbejdere, som får deres spidskompetencer indenfor dræning. Ja, nogle gange tror jeg faktisk også, at de drømmer om dræn. Selvom projekteringen er nøje udført, kommer der ved udførelsen af selve drænarbejdet hele tiden uforudsete hændelser, så som skift i jordtyper, eksisterende ukendte dræn m.v. som der skal tages stilling til. Her er det de erfarne medarbejdere som træder i karakter, og retter arbejdet til så det bliver gjort korrekt. Da ”drænmester” ikke er en uddannelse, som man kan tage, sørger vi derfor også for at have nogle unge folk med på holdene, så de kan lære noget, til når de selv står med det en dag.

Sæt i gang
Lige nu venter vi på lidt mere tørvejr, så vi for alvor kan komme i gang. Grejet er hen over vinteren blevet serviceret og bygget lidt om, så det er klar når vejret tillader. Vi har allerede ordrer i bogen, som venter på udførelse, og vi har en positiv forventning til fremtiden, da der heldigvis bliver mere og mere fokus på, hvor vigtigt det er, at markerne er velafvandede.

Men vi kender ordretilgangen – telefonen bliver først rigtig rødglødende når forårsarbejdet i marken sætter i gang og den første gyllevogn sætter sig i en våd plet.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Scroll to Top

FÅ DE VIGTIGSTE NYHEDER FØRST

Tilmeld dig vores nyhedsbrev