thumb-14

Økosalget boomer i Jylland

14/03-17

Jyderne er vilde med økologi. Gennemsnitligt steg salget af økologiske varer i Jylland med hele 38 procent svarende til cirka én milliard kroner i 2016, viser en ny opgørelse Øko-salget vokser nu hurtigere i landområderne end i de store byer, melder Coop og Dansk Supermarked. Økologi er blevet for alle, understreger Økologisk Landsforening.

Københavnerne og Aarhusianerne har længe haft henholdsvis første og andenpladsen i at købe økologiske varer. Men nu begynder storbyboerne for alvor at få konkurrence fra danskerne i de øvrige landsdele.

Jydernes økologiske indkøbskurve voksede med gennemsnitlig 38 procent i 2016, svarende til en vækst på cirka én milliard kroner. Det viser en opgørelse Økologisk Landsforening har lavet på baggrund af nye tal fra GfK. Mest markant var udviklingen i Sydjylland, hvor det økologiske salg steg med mere end 50 procent.

Interessen for økologiske fødevarer har aldrig tidligere været så solidt og bredt funderet i Danmark. Alle fordomme om, at økologi er til for de få, står nu for alvor for fald; Økologi er blevet for alle. Uanset om man bor inde midt på stenbroen eller helt ude på landet i Syddanmark vækker fordelene ved at vælge økologi genlyd.

Over hele landet vil stadig flere danskere hellere undgå rester af sprøjtegifte i maden, end satse på at de ikke er skadelige, ligesom stadig flere ønsker at tage ansvar og gøre en forskel for naturen, grundvandet og dyrene med deres fødevareindkøb, siger Henrik Hindborg, markedschef i Økologisk Landsforening.

På landsplan blev der i 2016 solgt for 9,5 mia. kroner økologi i detailhandlen. Dermed er øko-salget steget med18 procent fra 2015 til 2016 – eller i alt ca. 1,5 mia. kroner. Økologi bliver efterspurgt overalt Både Dansk Supermarked og Coop meddeler, at væksten i salget af økologi er mest markant udenfor de store byer i øjeblikket.

– Procentmæssigt vokser salget fra Dagli’Brugsen og Fakta, som hovedsageligt ligger i de mindre byer og landområderne, mest markant lige nu. Det er stadig i de store byer, der bliver solgt mest økologi, men udviklingen på det seneste viser meget tydeligt, at forskellen mellem land og by bliver mindre. Økologi bliver efterspurgt overalt, siger Thomas Roland, ansvarlighedschef hos Coop, som vurderer, at det i høj grad handler om øget tilgængelighed.

– Butikkerne er blevet bedre til at få de økologiske varer ud alle vegne og ikke kun i byerne, hvor vi ved, der kan sælges meget økologi. – Og det viser sig så, at der faktisk har været et uopfyldt ønske om økologiske varer i de områder. I øjeblikket arbejder vi med at give butikkerne endnu bedre mulighed for at tilpasse deres vareudvalg specifikt til den lokale efterspørgsel. Jeg tror derfor, vi vil se, at der kommer endnu mere økologi på hylderne i butikkerne i landområderne.

Økologi er blevet et naturligt pejlemærke Også hos Føtex, der er en kæde under Dansk Supermarked, mærker man, at efterspørgslen på økologi har bredt sig. – Vi oplever en markant vækst i salget af økologiske varer over hele landet. For mange er økologien blevet et helt naturligt pejlemærke, når de handler ind, og det er med til at løfte økologien i stor stil. Og vi kan se, at udviklingen gør sig gældende over hele landet, siger Tore Nederland, sortimentschef i føtex og uddyber: – Vi ser klart, at kunderne i større og større grad vælger økologi, også når de køber eksempelvis kød, pålæg og kolonialvarer.

Mælk samt frugt og grønt er naturligvis fortsat de største øko-hits, men tendensen er ved at sprede sig til langt de fleste fødevar ekategorier.

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på linkedin
LinkedIn
Del på pinterest
Pinterest
Scroll to Top

FÅ DE VIGTIGSTE NYHEDER FØRST

Tilmeld dig vores nyhedsbrev