thumb-34

Nu kan Ørum Borger- og Kulturforening i Højslev redde liv med hjertestarter

07/01-20

Når et hjertestop indtræffer, betyder hurtig hjælp forskellen på liv og død. Derfor har Ørum Borger- og Kulturforening i Skive fået hængt en hjertestarter op i deres område. Hjertestarteren, der er doneret af TrygFonden, er placeret på det lokale frysehus ved busstoppestedet på Ørumvej 103. Den er tilgængelig hele døgnet og kan ses på hjertestarter.dk.

Nye tal viser, at 5.400 personer falder om med hjertestop uden for hospital i Danmark hvert år. Det svarer til 15 personer om dagen. I 2018 trådte vidner til med livreddende førstehjælp i 77 pct. af tilfældene, og det lykkedes at genoplive hele 813 mennesker svarende til 16 pct.

En hurtig indsats er altafgørende, når der sker et hjertestop, og for hvert sekund der går, falder chancen for at overleve. Hvis en person med hjertestop først får hjælp, når ambulancen ankommer, er der 11 pct. chance for at overleve. Yder en lægmand livreddende førstehjælp, inden ambulancen ankommer, stiger overlevelseschancen til 16 pct. Hvis der også stødes med en hjertestarter inden ambulancens ankomst, kan op mod 50 pct. (nogle studier peger ovenikøbet på over 70 pct.) overleve. Derfor har borger- og kulturforeningen søgt om og netop modtaget en hjertestarter fra TrygFonden.

Med hjertestarteren er fulgt et kursus, hvor 7 personer fra Sønder Ørum er blevet uddannet i livreddende førstehjælp og brug af hjertestarter. – Vi er meget glade for, at Ørum Borger- og Kulturforening har taget initiativ til at få en hjertestarter hængt op og lære livreddende første- hjælp. Vi ved, at den mest effektive behandling mod hjertestop er et elektrisk stød til hjertet, og jo flere hjertestartere, der er tilgængelige hele døgnet rundt om i landet, jo større er chancen for, at der er en i nærheden, hvis uheldet er ude, og en person pludselig falder om med hjertestop. Derfor er det vigtigt at udbrede kendskabet til, hvor hjertestarterne hænger, og hvordan man bruger dem, siger Grethe Thomas, projektchef for TrygFonden Akutindsatser, og fortsætter: – De seneste tal fra Dansk Hjertestopregister viser, at 9,3 pct. af dem, der i 2018 faldt om med hjertestop uden for hospital, fik stød med en hjertestarter inden ambulancens ankomst. Det er meget positivt, men vi vil gerne have hjertestarterne i brug i endnu flere tilfælde.

Man skal ikke være nervøs for at tage en hjertestarter i brug, for man kan aldrig komme til at skade personen, der er faldet om. Det er vigtigt at huske på. Hjertestarteren fortæller, hvad du skal gøre TrygFonden har siden 2002 arbejdet målrettet for, at flere danskere træder til ved hjertestop uden for hospital. Det er bl.a. sket ved at støtte en lang række førstehjælpskurser og ved at støtte forskning på akutområdet, men også ved hele tiden at gentage budskabet om, at ”alle kan træde til, ingen kan gøre noget forkert. Ved et hjertestop er personen død, og det eneste forkerte er ikke at gøre noget”. Det vigtigste parameter i forhold til at sikre en persons overlevelse ved akut hjertestop er, at personen får hurtig hjælp – og her kan alle træde til og gøre en forskel.

Når en hjertestarter tændes, guider en stemme brugeren gennem alle trin, og der afgives kun stød, hvis hjertet ikke slår korrekt. Man behøver dermed ikke forhåndskendskab til hjertestarteren. Hjertestarteren kan ikke betjenes forkert, og man må derfor aldrig tøve med at tage den i brug – heller ikke selvom det er en uvant situation, man pludselig befinder sig i. Flere liv kan reddes Hvis flere hjertestartere tages i brug, når der sker et hjertestop uden for hospital, vil flere liv kunne reddes. Derfor stiller TrygFonden hvert år cirka 100 hjertestartere til rådighed via en fadderordning. Hver hjertestarter stilles til rådighed i tre år, og med donationen følger et kursus i hjertelungeredning og brug af hjertestarter. Med hjertestarteren følger desuden et varmeskab, så hjertestarteren kan hænge udenfor – døgnet rundt, året rundt. Efter tre år overdrages installation og ansvar til fadder.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Scroll to Top

FÅ DE VIGTIGSTE NYHEDER FØRST

Tilmeld dig vores nyhedsbrev