thumb-1

Landsbyen Hald er i finalen til Landsbyprisen 2020

04/03-20

Hald er blandt de sidste fem landsbyer, som kan vinde Landsbyprisen 2020, og det er især fællesskabet omkring det nye borgerhus, der har sikret Hald en nominering

Først var der 13. Nu er der fem landsbyer tilbage i opløbet om at vinde regionens Landsbypris 2020. Hald er én af dem.

Sidste fredag fik Hald Borgerfore-ning 20 minutter til at overbevise fagjuryen om, hvorfor det netop er Hald, der fortjener at vinde Landsbyprisen 2020.

– Det gik fint, og vi var godt forberedt. Nu kan vi ikke gøre mere, siger Kirsten Jakobsen, der er medlem af styregruppen bag Hald Borgerhus.

Sammen med Mogens Larsen lavede hun præsentationen overfor juryen.

Hun fremhæver Hald som et stærkt lokalsamfund, hvor alle gør en indsats og tager initiativ.

– Når folk giver en hånd, har det en selvforstærkende effekt. Vi mangler aldrig hjælpere, siger Kirsten Jakobsen.

Skylder ikke en krone
I ansøgningen og i fremlæggelsen for fagjuryen er der især lagt vægt på, at så lille et samfund som Hald er lykkes med at samle penge ind til at bygge et nyt borgerhus til 7,4 millioner kroner. Huset er fuldt finansieret, bl.a. med en donation fra Færch Fonden.

– Vi er stolte af, at vi kunne rejse de penge og bygge huset, uden at vi nu skylder en krone på det, siger Kirsten Jakobsen.

Borgerhuset er bygget som et mo-derne hus med energivenlige løsninger, fx med jordvarme og ventilation. Huset, som stod færdigt og klart til brug i 2018, danner ramme for både fester, foredrag, film, fællesspisninger, møder, kurser og meget andet.

Bæredygtighed giver god mening
Bæredygtigheden er et element i næsten alt, hvad borgerne i Hald foretager sig. Der arbejdes lige nu på at etablere en naturlegeplads med tilhørende pavillon ved borgerhuset, samt gode stier og rekreative områder.

Desuden samarbejder Hald med Timothy Jakob Jensen om branding af Hald og Nordfjends.

Dagplejemødrene og naturbørnehaven er også flittige brugere af vores skønne natur. I november 2019 plantede byens børn de første træer og var med til at anlægge Hald Folkeskov, og i børne- og ungdomsforeningen “Natur og Ungdom” lærer børnene at nyde og skåne naturen.

– Det giver rigtig god mening at tænke grønt og passe på miljøet, og bæredygtighed indtænkes i de projekter og tiltag, der laves for at udvikle Hald. Vi har bl.a. opfyldt en håndfuld af FN’s verdensmål, og det at vi stolte af, fortæller Kirsten Jakobsen.

Der er tale om fem verdensmål, der omhandler bæredygtig energi, bæredygtige byer og lokalsamfund, klimaindsats, livet på land og rent vand og sanitet.

Vinderen af Landsbyprisen 2020 udpeges i marts måned.

INFO:

Alle kandidater til landsbyprisen vurderes af en fagjury, der består af eksperter, som er hentet ind uden for regionen.

Landsbyprisen anerkender og fremhæver de mindre lokalsamfunds arbejde med at skabe udvikling uden for de store byer, og den spiller en vigtig rolle i regionens ambition om, at alle midtjyder skal have mulighed for at leve gode bæredygtige liv.

Hald blev i starten udnævnt til at være blandt de 13 kandidat-byer i hele regionen.

Hald er nu med iblandt de sidste fem finalister udfra det faktum at byen er beliggende i særlige rammer, tæt på det historiske Ørslev Kloster. Det tæller også at landsbyens borgere samarbejder godt sammen om at binde naturen og kulturen sammen i lokalområdet.

Det er også blevet bemærket at byens fremtidige udviklingsplaner peger på, at det vilde plante- og dyreliv kommer til at indtage en mere fremtrædende rolle.

I “Natur og Ungdom” lærer børnene at nyde og skåne naturen, og samtidig er der en naturbørnehave og -legeplads på vej.

Samarbejdet om en ny natursti der binder byen sammen med klosteret, kirken, skolen, idrætsanlægget og det nye borgerhus fra 2017 tæller også med i den samlede vurdering.

Tidligere i februar fremlagde de fem finalister til Landsbyprisen 2020 for den ekspertjury, som indstiller deres bud på en vinder til regionsrådet. Finalisterne er udvalgt af juryen på baggrund af syv kriterier.

Regionsrådet træffer endelig be-slutning om vinderen af Landsbyprisen i slutningen af marts. De fem landsbyer, der endnu er i betragtning er: Bøvlingbjerg, Gylling, Hald, Landsbyklyngen Langhøj og Stau-
ning.

Juryen til Landsbyprisen 2020 be-står udover chefkonsulent Karsten Bækgaard fra Region Midtjylland af Annette Aagaard Thuesen, Syddansk Universitet , Helle Nørgaard, Aalborg Universitet i København, Connie Mark Skovbjerg, Sønderborg Kommune, Helle Lyng-bak fra Hjørring Kommune og ekspert i bæredygtighed Ole Sommer Bach fra Randers Regnskov.

Vinderen modtager udover æren og den opmærksomhed, der følger med, 150.000 kroner til yderligere udvikling.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Scroll to Top

FÅ DE VIGTIGSTE NYHEDER FØRST

Tilmeld dig vores nyhedsbrev