thumb-12

Kobberup Kirke: Fra Sort til Grøn energi

07/11-17

I Kobberup Kirke er man i øjeblikket i fuld gang med etablering af et nyt varmeanlæg. Sidste efterår blev det gamle fyr lukket da det blev konstateret, at der trængte kulilte ind i kirken fra utætheder i fyret.

Derfor ansøgte menighedsrådet om midler til et nyt varmeanlæg i kirken. Ansøgningen blev velvilligt behandlet af Skive Provsti og Viborg Stift, og man kunne komme i gang med projektet.

Det var menighedsrådets ønske at skifte fra olie til en mere grøn energi, derfor valgte man en løsning med en varmepumpe til den primære opvarmning suppleret med varme under bænkene. Efter en projekteringsfase på næsten et år, er man nu i gang med etableringen af det nye anlæg. Varmepumpen bliver placeret i loftsrummet og udnytter varmen der kommer når solen skinner på taget.

Det er ikke nemt at trække kabler i så gammel en kirke som Kobberup Kirke der stammer fra ellevehundredetallet. Selv om kirken ikke er fredet, bliver der stillet strenge krav fra Nationalmuseet. Men håndværkerne har været dygtige til at løse opgaven.

Nationalmuseet har været på besøg tre gange i løbet af projektet, bl.a. for at kikke på væggene, inventaret og opgravningen af olietanken. Ved kontrol af altertavlen blev det konstateret, at den var sodskadet (fra et tidligere udslip fra fyret) og anbefalede at altertavlen blev renoveret. Derfor er altertavlen nu taget ned og sendt til Nationalmuseet, hvor den bliver renoveret. Det forventes et den bliver opsat igen sidst i februar.

Det forventes at varmeanlægget er færdigt, så kirken kan være klar til gudstjeneste 1. søndag i advent, dog med en alternativ altertavle.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Scroll to Top

FÅ DE VIGTIGSTE NYHEDER FØRST

Tilmeld dig vores nyhedsbrev