thumb-5

Ildsjælen Inge Lise fylder 75

21/11-17

Tidligere byrådsmedlem Inge Lise Lyse, Dommerby, har fødselsdag på valgdagen

Det tidligere byrådsmedlem i Skive Kommune, Inge Lise Lyse, fylder den 21. november 75 år. Det markeres først senere med fest, da fødselsdagen falder en tirsdag – og på en valgdag.

– Tirsdag er en skidt dag i ugen, hvis man kommer langvejsfra og skal op på arbejde dagen efter. Så vi venter lidt, og jeg regner da med at skulle til motionsgymnastik om aftenen, som jeg plejer. Derefter skal jeg hjem og følge valget helt frem til, at alle resultater foreligger. Det plejer jo at være en drabelig aften, siger Inge Lise Lyse.

Hun er født og opvokset som sallingbo i Rødding og vendte efter læreruddannelsen på seminariet i Ranum tilbage til egnen, hvor hun fik arbejde som lærer i Ørslevkloster.

– Det var dengang i 1965, hvor man kunne opleve, at skolekommissionen lovede at bygge et hus ved siden af skolen, hvis man tog jobbet. Det var fantastisk, når man kom fra et værelse, fortæller Inge Lise Lyse.

Hun blev også meget glad for skolen, som hun først tog afsked med i 2003 for at gå på efterløn. Lærerboligen havde hun dog allerede i 1972 skiftet ud med ægteskab og en gård ved Vinkel. Året før havde gymnastikinteressen nemlig ført hende sammen med landmand Laurits Lyse Peder-sen under Landsstævnet i Holstebro.

Gården med kødkvæg og svineproduktion solgte de i 2008 for at flytte i et nybygget hus på Fjordbjerg Ager i Dommerby. Med udsigt over fjorden samt tæt på børn og børnebørn. To af parrets tre sønner bor i henholdsvis Højslev og Jebjerg, mens den tredje bor ved Slagelse på Sjælland.

Udvalgsformand for DF

Dansk Folkeparti var kun to år gammel, da Inge Lise Lyse i 1997 meldte sig ind og hurtigt blev opstillet til byrådsvalget.

– Partiet var nyt og velfungerende, men har på alle måder udviklet sig siden. I dag behøver man ikke krybe langs panelerne, når man fortæller, at man er medlem af Dansk Folkeparti. Jeg blev valgt som byrådsmedlem allerede ved det første valg og kom ind med meget få stemmer som nummer to efter Svend Aage Fauerholdt. Det var en god måde at gå på pension på. Som politiker møder du mange mennesker og får
indsigt i mange ting, for-tæller Inge Lise Lyse.

Hun blev med årene partiets bærende kraft og sluttede med at få 481 stemmer ved kommunalvalget i 2005. I den sidste byrådsperiode var hun med til at få kommunesammenlægningen i plads, ligesom hun var formand for Social- og Ældreudvalget:

– Det var en stor og spændende opgave på et meget omkostningstungt område, hvor man hele tiden ser på, hvordan tingene kan effektiviseres. Som formand traf jeg nogle fantastiske mennesker, når jeg var rundt for at besøge institutionerne eller var med ude for at se, hvordan hjemmeplejen fungerede. Når man oplever, hvad en nattevagt i ældreplejen indebærer, så forstår man, at her er nog-le mennesker, som gør en meget stor indsats.

Tanker om fremtiden

Efter at være trådt ud af byrådet i 2009, blev Inge Lise Lyse i stedet lokalformand for partiet frem til dette forår.

– Det er en stor arbejdsmæssig byrde, som også tager mange timer, men ikke er nær så synlig, siger Inge Lise Lyse.

Den aktive rolle i lokalpolitikken er lagt på hylden, og Inge Lise Lyse vil ikke sætte fuldt navn på Skives kommende borgmester: – Det bliver nok en, der hedder Peder…

Engagementet bruges nu blandt andet i stedet på Hospice Limfjord, hvor hun som formand for den store støtteforening også er medlem af bestyrelsen. Og Inge Lise Lyse har bestemt fortsat holdninger til samfundsudviklingen:

– Jeg tænker på fremtiden for vores seks børnebørn og efterkommere. Man ønsker jo, at vi kan holde fred og lade være med at smide bomber i hovedet på hin-anden. Men også at vi kan besinde os på, hvad vi kan og vil i et samfund, hvor de fleste af os kun har oplevet fremgang. Kan vi tåle, hvis der bliver skruet ned for de betingelser, vi har? Jeg håber derfor, at vi kan opbygge en vis robusthed, så mennesker også kan stå imod den modgang, som man oplever i et liv.

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på linkedin
LinkedIn
Del på pinterest
Pinterest
Scroll to Top

FÅ DE VIGTIGSTE NYHEDER FØRST

Tilmeld dig vores nyhedsbrev