thumb-25

Højslev El har sat strøm til i 75 år

14/11-19

Den lokale elinstallationsforretning blev etableret og drevet af Hans Jacobsen, indtil Ejler Sønderriis og Erling Andersen blev medindehavere for 35 år siden.

Elektricitet var stadigt noget forholdsvist nyt, da Hans Jacobsen i 1944 etablerede Højslev Installationsforretning.

– Han lejede et værelse på Højslev Kro og havde værksted oppe på kroens loft, indtil han i 1946 byggede eget hus lige i nærheden. Under privaten var der tre små kælderrum og en dobbelt garage, hvor forretningen stadigt blev drevet fra, da jeg kom i lære i november 1976. Der var også en lille butik, hvor han solgte lamper og andre småting, fortæller Erling Andersen.

Han var næsten udlært, da vestjyden Ejler Sønderriis blev ansat som svend i 1979. Den 2. november var det 50 år siden, at han kom i lære i Humlum, og til nytår er der gået 35 år, siden han sammen med Erling Andersen blev medindehaver af Højslev El ApS, hvor Hans Jacobsen stoppede i 1988.

– På det tidspunkt rykkede vi forretningen op til min privatbolig på Østerrisvej, hvor min hustru Britta samtidigt overtog kontoret. Vi havde også tre små kælderrum og en dobbelt carport. Der var kun lidt mere plads, så vi købte det gamle maskinværksted her på Viborgvej, hvor vi flyttede ind i februar 1994. Fra 70 til 700 kvadratmeter, der ligger godt midt i byen, fortæller Ejler Sønderriis.

Han er 67 år, og Erling Andersen er lige fyldt 60 år. De ved derfor godt, at et generationsskifte lurer ude i fremtiden, men foreløbigt glæder de sig over, at Højslev El har eksisteret i 75 år med kun to generationer som indehavere.

– Det er usædvanligt, men Hans Jacobsen var jo også 72 år, inden han stoppede. Og firmaer herude bliver gamle, fordi der er en god, lokal opbakning, siger Erling Andersen.

Favner bredt

Leca-fabrikkerne, Lundgaard Teglværk i Stoholm og Royal Greenland var tilbage i tiden vigtige industrikunder for Højslev El, som fortsat har store opgaver med alt fra automatisering over belysning til it-kabler på egnens virksomheder. For eksempel hos Højslev Teglværk, Hancock, Scan Pack, SØBY og Diana Lys, ligesom Højslev El sørger for, at der er strøm til rismøllen hos Nordic Food Partners. Værkstedet på Viborgvej er desuden for eksempel underleverandør af styretavler til ventilations-anlæg, der sendes fra Balling til skibsværfter i Tyskland.

Elinstallationsforretningen favner bredt og har derfor gennem årene haft et relativt stabilt antal medarbejdere. I dag er der fem svende og en lærling. Flere af medarbejderne har været i firmaet i mange år.

– Vi har altid set det som en pligt at have lærlinge, men medarbejderantallet har selv-følgelig svinget lidt efter, hvornår nogle af de store industrivirksomheder har udvidet. På teglværkerne har det tit passet godt med, at det var, når de holdt stille om vinteren, hvor der måske ikke var så mange private nybyggerier. Ved siden af har vi altid haft et godt grundlag i private kunder, landbrug og mindre firmaer. Vi er meget en lokal servicevirksomhed i Fjends, selv om vi også kører til Viborg, Holstebro og Aalborg, siger Erling Andersen.

Opgave i Kosovo

Behovet for at holde både industrivirksomheder og landbrug kørende betyder, at der er døgnvagt hele ugen hos Højslev El.

– Det indførte vi, da vi overtog forretningen, og telefonen har ikke været lukket siden, siger Ejler Sønderriis.

Selv om firmaet er meget lokalt funderet, så har Højslev El dog i et enkelt tilfælde haft en medarbejder i Kosovo på Balkan for at lave strøm mellem nogle skurvogne i en dansk militærlejr. Ejler Sønderriis brugte en uge på at pakke alle materialer ned, som så blev sendt i forvejen i en container:

– Det var sjovt at prøve. Alt værktøj og stiger kom tilbage et par måneder senere. Det havde jeg sådan set ikke regnet med.

Bidrager til energibesparelser

Højslev El har i en periode arbejdet en del i solcelleanlæg, som man monterede i et område fra Vejle til Limfjorden. I dag er der fortsat mange opgaver i forbindelse med den grønne omstilling af energiforbruget.

– Vi sælger en del luft-til-luft-varmepumper og er i gang med at skifte til LED-lys i en butik, der så sparer 28.000 kroner årligt i strømforbrug. Det samme gør vi i mange stalde, hvor de gamle lysstofrør ombygges til LED. Det er tjent ind cirka på to et halvt år, og vi sørger for at søge energitilskud hjem til kunden i forbindelse med projekteringen, siger Ejler Sønderriis.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Scroll to Top

FÅ DE VIGTIGSTE NYHEDER FØRST

Tilmeld dig vores nyhedsbrev