thumb-24

Fra tømrer til livet som selvstændig vinduespudser

04/07-17

….. At tage en uddannelse indenfor et bestemt fag, er ikke ensbetydende med, at man vælger sin fremtidige karriere indenfor samme branche. Udefra kommende faktorer kan nemt spille en et puds, hvor man tvinges ud i et karriereskifte, som ligger ovre i en hel anden vejbane end planlagt – og det behøver ikke nødvendigvis at være så skidt endda.

Det kan Martin Birch fra Skive godt skrive under på. Han valgte nemlig at tage springet fra at være tømrer til livet som selvstændig vinduespudser tilbage i 1996. I dag er han efterhånden blevet et kendt ansigt her i området, idet han med sit firma, Martins Vinduespolering, har tilegnet sig en kundekreds, som strækker sig fra Skive og hele vejen til Viborg.

-Jeg kommer oprindeligt fra Sjælland og er uddannet tømrer. Men på grund af byggekrisen i 90’erne, hvor der var stilstand i byggeriet, besluttede min daværende kone og jeg os for, at flytte her til området. Selvom det ikke ligefrem var nemt at komme fra Sjælland og skulle finde sig et job herovre, lykkedes det mig alligevel at blive ansat hos en tømrermester i Breum, fortæller Martin Birch

Jobbet i Breum indebar da arbejdsopgaver i Tyskland, hvilket gjorde Martin til ”udeligger”. Men på grund af en snarlig familieforøgelse, takkede Martin ja, da han et par måneder senere fik tilbuddet om andet arbejde.

Fik smag for pudsearbejdet
-Jeg fik tilbuddet om at renovere et hus for en, som netop var kommet hjem fra Spanien. Han havde et vinduespoleringsfirma, så det endte med, at jeg skulle lave pudsearbejde i de perioder, hvor der ikke var råd til renoveringen. Det var her, jeg fik smag for vinduespudsning, fortæller Martin Birch.

Det skulle dog vise sig, at tiden som ”udeligger” ikke var helt slut for Martin. Efter cirka et år som henholdsvis tømrer og vinduespudser, startede den nye chef et byggefirma op med byggerier på Sjælland. Martin måtte derfor endnu engang være væk hjemmefra i hverdagene for at tage turen frem og tilbage til Sjælland. På dette tids-punkt kunne han kalde sig nybagt far, og ønsket om at være sammen med familien, resulterede i en flytning tilbage til Sjælland.

-Jeg ville ikke rejse frem og tilbage, nu hvor jeg var blevet far. Så vi valgte at flytte tilbage til Sjælland, hvor jeg kort tid efter begyndte at vaske trapper sammen med en kammerat i København. Efter 14 dage tænkte jeg, at det her vil jeg gerne fortsætte med, fortæller Martin Birch.

Et nyt liv tager sin begyndelse
Herfra tog Martins liv en ny drejning. Beslutningen om, at føre drømmen som selv-stændig vinduespudser ud i livet, blev taget. 1996 blev således startskuddet på en lang karriere som selvstændig.  I 2004 opstod der dog en midlertidig pause, idet Martin blev separeret fra sin kone, som han, i den mellemliggende tid, havde fået endnu et barn med. Hun valgte i den forbindelse at flytte tilbage hertil egnen. Det samme gjorde Martin for at være tæt på sine børn.

Godt etableret i Skive, star-tede Martin sin virksomhed op igen. Han fik hurtigt skabt sig en kundekreds, som i dag består af både store og små private kunder samt erhvervskunder, butikker, frisører og restauranter. I 2012 var han dog så uheldigt at pådrage sig en skulderskade, som tvang ham til endnu engang at sætte virksomheden lidt på stand by.
-Da jeg fik en skulderskade i 2012, valgte jeg at fortsætte virksomheden på lavt blus. Samtidig tog jeg en 2-årig HF-uddannelse efterfulgt af et job på Hilltop, hvor jeg i tre år arbejdede som pædagogisk medarbejder. Efter de tre år begyndte jeg igen at satse på firmaet på fuldtid sammen med min samarbejdspartner Brian Hedegaard, fortæller Martin Birch.

I dag kører Martins Vindues-polering igen på højblus – og det har han tænkt sig at fortsætte med. Han bor nu i Skive sammen med sin nye kone Britta, som i 2007 blev mor til hans tredje barn. Med sig havde hun tre børn fra et tidligere ægteskab, så samlet set består familien nu af en børneflok på seks, hvoraf de tre yngste bor hos Martin og Britta.

Friheden ved at være selvstændig
Det er for Martin en stor frihed atter at kunne være sin egen chef. Han elsker sit arbejde og ikke mindst kundekontakten.
-Den frihed, det indebærer, at være selvstændig og selv at kunne tilrettelægge sin tid, er én af grundene til, at jeg kører egen virksomhed. En anden er kundekontakten, som er meget vigtig for mig. Hos mig er ingen kunder for store eller for små. Derudover spiller familien også en stor rolle. Det er rart at kunne planlægge sin tid til fordel for den, fortæller Martin Birch, som samtidig benytter lejligheden til at give sine kunder et lille tip.

-Mange kunder siger til mig, at jeg ikke skal komme, når det regner. Men det bedste vejr at få pudset vinduer i, er faktisk når det regner.
I tørvejr kan det tørre støv på fortov og fliser hurtigt gøre dine vinduer beskidte igen. Men for mig gælder det om at gøre kunden tilfreds. Så hvis ikke jeg skal komme når det regner, så gør jeg ikke det. Jeg følger derfor DMI-vejret nøje, så jeg hurtig kan gå ind og ændre tiden, hvis der er planlagt et tidspunkt, hvor vejret ikke passer ind, fortæller Martin Birch med et smil.

Martin servicerer både private- og erhvervskunder og har i dag ca. hhv. 250 kunder i Skive og 60 i Viborg.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Scroll to Top

FÅ DE VIGTIGSTE NYHEDER FØRST

Tilmeld dig vores nyhedsbrev