thumb-39

Færøsk Kingokor i Ørslevkloster Kirke

20/03-18

Den 25. marts, palmesøndag, klokken 14.00 bliver der mulighed for at opleve meget sjælden færøsk sang under gudstjenesten i Ørslevkloster Kirke. Det skyldes besøg af Kingokoret fra Færøerne. Besøget bliver specielt for koret.

I Ørslevkloster Kirke ligger nemlig en meget kendt landsmand begravet. Det er Magnus Heinason (på dansk Mogens Heinesen), en færøsk søhelt, der i 1589 efter en ureglementeret retssag blev halshugget i København for sørøveri. Året efter blev han frifundet, og en ven flyttede Mogens Heinesens kiste til Ørslevkloster, hvor han fik en hædersbegravelse.

Fire af medlemmerne af koret fra Tjørnuvik kan spore deres stamtræ tilbage til Magnus Heinason, og nu skal de altså synge ved den færøske søhelts grav i Ørslevkloster.

Under arrangementet vil historikeren Kjeld Thorsen, der er søn af en tidligere præst i Ørslev og har haft sin barndom i Hejlskov præstegård, fortælle den spændende historie om Magnus Heinason.

Koret fra Tjørnuvik repræsenterer en nu næsten uddød færøsk måde at synge salmer – Kingosang.

Filminstruktør Nils Malmros brugte Kingosang i sin film Barbara. Han har sagt sådan om den:

– Jeg bliver altid bevæget af denne vidunderlige tone, Kingosangen rummer.

Kingosangens rod er den salmebog, Thomas Kingo udgav i 1699. Den tog præster med til Færøerne.

Noder og orgler havde man ingen af, så præster, degne eller manden i huset sang for. På den måde fik salmerne forskellige melodier fra bygd til bygd. Hen over cirka 200 år blev melodierne overleveret fra mund til mund, inden Kingosangen begyndte at vige omkring 1900.

At Tjørnuvik holder fast i Kingosangen skyldes, at degn i bygden Davur Emil Magnussen frem til sin død i 1957 holdt fast i traditionen. Efterkommere af ham genoptog i 1997 den sangtradition, koret præsenterer i Ørslevkloster.

Kingokoret fra Tjørnuvik besøgte sidst Danmark i 2015. Her gjorde det igen stærkt indtryk.

– Kingosangen har en ro over sig. Det er som om, tiden forsvinder, når koret synger. Det gør et kæmpe indtryk, sagde præst Sten Haarløv, Løgumkloster Kirke, efter koret havde sunget i hans kirke.

Efter gudstjeneste er der kaffebord med foredrag af Kjeld Thorsen om Magnus Heinason og færøsk kulturudveksling, der afsluttes med invitation til kædedans med koret.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Scroll to Top

FÅ DE VIGTIGSTE NYHEDER FØRST

Tilmeld dig vores nyhedsbrev