thumb-44

Da Spøttrup måtte finde sin borgmester ved lodtrækning

26/11-18

To prisbelønnede journalister er debutanter som skribenter i årets udgave af Skivebogen, som bringer
syv lokalhistoriske fortællinger spredt over 6000 år fra Skive, Salling og Fjends.

Den 109. udgave af Skivebogen er snart på gaden, og den markerer på mange måder nye tider for Historisk Samfund for Skive og Omegn, der for 110 år siden blev stiftet med to formål.

– Det ene var at udgive en årbog med et lokalhistorisk indhold, det andet var at sikre byen et museum. Derfor var det en stor dag for Samfundet, da vi kunne tage del i det, der reelt har vist sig at være den tredje indvielse af Skive Museum på 76 år.

Det siger den nye formand for Historisk Samfund for Skive og Omegn, Johan Nielsen, Hald, der som den første i rækken af formænd faktisk er uddannet historiker. Han underviste gennem mange år i faget på Skive Gymnasium, og det er første gang, han fortæller om en ny udgave af Skivebogen.

Det er ikke den eneste nyhed ved den 109. udgave af Skivebogen. Den byder også på en debut for to prisbelønnede journalister, der er kendt af mange på Skive-egnen – ikke alene for kritisk journalistik, men også for formidling i særklasse.

– Som redaktør af Skivebogen har Henning Just, der efter en årrække på Skive Folkeblad, i dag arbejder på Folkebladet i Viborg, i anledning af genåbningen set tilbage på 76 års problemer, indvielser, renoveringer og politiske beslutninger omkring Skive Museum. Hans artikel sætter i perspektiv, hvor stor en dag, det var for Skive-egnen, da museet i september i år åbnede efter endt udvidelse og renovering, fortæller Johan Nielsen.

Han noterer med tilfreds-hed, at det samtidig er lykkedes redaktøren af Skivebogen at overtale én af sine tidligere kolleger til at bidrage til årets udgave.

– Bodil Emtkjær gik på pension i 2013 efter 47 års ansættelse på Skive Folkeblad, men hun vendte alligevel tilbage i et par omgange for at lave opsigtsvækkende journalistik. Hun så i 2014 nærmere på, hvad der gik galt for Sparbank, så banken måtte fusionere med Spar Nord efter store tab. I 2015 handlede det om fejlslagne udviklingsprojekter i Skive Kommune. Såvel Henning Just som Bodil Emtkjær har modtaget hædersbevisningen “Den Gyldne Blok” – og Bodil Emtkjær som den hidtil eneste endda to gange, fortæller Johan Nielsen.

Som bidragyder til Skivebogen for første gang, ser hun fire årtier tilbage i tiden, og Bodil Emtkjær kan faktisk præsentere en opsigtsvækkende nyhed efter en af de reportager, der gjorde størst indtryk i karrieren. Det var i 1978, da der måtte trækkes lod om, hvem der skulle have borgmesterposten i Spøttrup Kommune.

Tidligere lektor Helge Stavnsbjerg, Skive, skriver om en sygdom, der spredte skræk og rædsel i forrige århundrede: Polio – også kaldet børnelammelse. Det er en meget smitsom virussygdom, som angriber hjerne og rygmarv.

Helt frem til 1950’erne var der epidemier, som også ramte Skive-egnen. Læger på Skive Sygehus var i front med behandlingen, og ung læge fra Skive opfandt »Skive-studenten« – forløberen til nutidens respirator, der hjælper patienten med at trække vejret.

Tidligere overlæge Magne Juhl, Viborg, kan efter en omfattende research slå fast, at der er en grund til, at der er en vej med navnet Jordemodervej mellem Skive og Stoholm. Der har været jordemødre i området gennem hele to århundreder!

Historien om selvlærte og uddannede jordemødre i tre distrikter i Fjends tilbage til omkring 1800 rummer også beretningen om en dødsnat i Fly, som forfatteren Marie Bregendahl har skrevet om. Hendes mor døde under en fødsel i 1879, da den senere forfatter var 12 år gammel.

I Thise har de fundet guld. Ikke blot i form af de økologiske produkter, der til hele verden kommer fra det passionerede mejeri i landsbyen, men også i jorden omkring det. Museum Sallings arkæologer har længe haft travlt med udgravninger forud for en større udvidelse. Siden bondestenalderen for næsten 6000 år siden har landsbyen været beboet. Det viser de ældste af mange fund, som arkæologerne har gjort i området vest for kirken, hvor Thise Mejeri skal i gang med en omfattende udvidelse.

Det mest værdifulde fund er en guldbarre, som vejer 76 gram og formentlig har været anvendt som betalingsmiddel i jernalderen eller i vikingetiden. Arkæo-log Peter Lundby, Museum Salling, fortæller om udgravningerne.

Anders Villadsen har gravet dybt i arkiverne for at fortælle historien om sin tipoldefars bror, Anders Johansen, der var en af hele tre brødre fra Ramsing, der blev uddannet som dyrlæger tilbage omkring år 1800. Det var så meget desto mere bemærkelsesværdigt som at de var sønner af en fæstebonde med otte børn.

Tandlæge Ib Dragheim var én af Skives mest navnkundige modstandshelte. Hans yngste datter, Eva Dragheim, Helgenæs, fortæller veloplagt erindringer fra sin barndom i midtbyen i Skive, hvor hendes forældre havde en tandlægeklinik midt på Torvet. Selv om hun kun var fire år ved befrielsen i 1945 husker hun tydeligt de glade majdage og besøget af de engelske befriere.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Scroll to Top

FÅ DE VIGTIGSTE NYHEDER FØRST

Tilmeld dig vores nyhedsbrev