thumb-40

Byrådspolitikere er lydhøre for erhvervslivets ønsker

14/11-17

Med erhvervs- og arbejdsmarkedsudvalget på besøg hos vinduesfabrikken Kastrup i V. Lyby

Tekst og fotos:
Jens Utoft, Profi Kommunikation

Der er fuld fart på både maskiner og medarbejdere hos virksomheden Kastrup Træ-Alu på Fabriksvej 5 i V. Lyby nord for Skive. Ja, selv om natten er der folk på arbejde for at fabrikken kan nå at levere de mange ordrer, der i øjeblikket tikker ind fra både ind- og udland.

Det er heldigvis lykkedes at skaffe det antal medarbejdere, der var nødvendig for at udvide produktionen, forklarede virksomhedens adm. direktør og medindehaver, Lasse Kastrup, da han for nylig havde besøg af Skive Byråds Erhvervs- og Arbejdsmarkedsudvalg.

Udvalget består af syv medlemmer af byrådet med Arne Spicer Lindgren (V), Glyngøre som formand. Udvalget har i denne byrådsperiode jævnligt – som regel en gang hver måned – været på besøg hos virksomheder i Skive Kommune, ledsaget af ledende medarbejdere fra kommunens erhvervs- og udviklingsafdeling, og i reglen også fra Skiveegnens Erhvervs- og Turistcenter, SET.

Formålet har hver gang været at få en fornemmelse af, om der er noget, vi politikere og vore medarbejdere kan gøre bedre for at fremme udviklingen og øge antallet af arbejdspladser i vores kommune, siger Arne Spicer Lindgren. Hos Kastrup Træ-Alu er Lasse Kastrup godt tilfreds med den kommunale service.

Eneste aktuelle problem er, at gadebelysningen er slukket, når natholdet møder ind på arbejde. Men det vil utvivlsomt blive løst snarest. Tidligere på året var der bekymring for, om det fortsat er muligt at få den nødvendige arbejdskraft til virksomhedens fortsatte udvikling, ligesom lokalplanen for området tidligere har givet problemer med at få lov til at udvide. Men begge dele ser nu ud til at være løst, og aktuelt er der fortsat både faglærte og ufaglært på venteliste til at få job i virksomheden.

I øjeblikket beskæftiger fabrikken i V. Lyby ca. 140 medarbejdere – det højeste antal nogensinde, og markant det største antal i forhånd til virksomhedens to øvrige afdelinger. Men antallet af medarbejdere svinger hen over året i forhold til sæsonen.

Hovedsædet er placeret i Mejrup Moseby ved Holstebro, der også rummer produktion af vinduer i plast, mens afdelingen i Vildbjerg producerer vinduer og døre i træ. Flere udvidelser på vej Selv om det i første omgang er besluttet, at den næste udvidelse i virksomheden skal ske i afdelingen i Holstebro, udelukker Lasse Kastrup ikke, at der fortsat kan ske udvidelser i V. Lyby.

Han og to af de øvrige ledende medarbejdere, produktionschef Mads Lund og udviklingschef Claus Andersen tog derfor positivt imod et tilbud fra Erhvervs- og Arbejdsmarkedsudvalget og SET om at blive inddraget i et samarbejde med universiteterne i Aalborg og Århus (Herning-afdelingen) om at involvere studerende i konkrete udviklingsopgaver.

Produktionen er allerede meget automatiseret med anvendelse af et betydeligt antal industrirobotter. Det er sket for at kunne være konkurrencedygtig og leve op til både egne og kundernes høje krav til kvalitet. Men der sker løbende udvikling af firmaets produkter, der traditionelt har haft håndværkere som primære kunder. Men i stigende omfang sælges virksomhedens produkter nu også til større byggeprojekter, selv om de ikke er de billigste på markedet. Derfor gælder det også om at udbrede kendskabet hos arkitekter og ingeniører til de særlige fordele, der er ved at vælge vinduer og døre fra netop Kastrup. Det omfatter ikke alene kvalitet og fremtidige vedligeholdelsesudgifter, men også energitab og sikkerhed for levering til aftalt tid.

Stifteren fyret fra Skive-fabrik
Kastrup Vinduet, som var firmaets oprindelige navn, blev stiftet i 1995 af Carsten Kastrup, der indtil da havde været direktør på en vinduesfabrik i Skive. Det resulterede i, at han i stedet startede en fabrik i lejede lokaler i Holstebro. Allerede fem år senere oversteg firmaets egenkapital 10 mio. kr.

Fabrikken i V. Lyby blev startet i 2001 og er siden udvidet og moderniseret flere gange. I 2008 indledte Carsten Kastrup et glidende generationsskifte med overdragelse til sønnen Lasse Kastrup, og i 2015 valgte virksomheden at indgå i et samarbejde med den privatejede østrigske vindueskoncern IFN, som er markedsledende i Centraleuropa og desuden har eget salgskontor i England, hvor Kastrup indtil finanskrisen selv var repræsenteret.

IFN overtog ved den lejlighed 75 % af aktiekapitalen i Kastrup Vinduet Holding ApS, der står som 100 % ejer af Kastrup A/S. Denne virksomhed har de seneste fem år opnået et samlet resultat på knapt 71,5 mio. kr., heraf godt 12,5 mio. kr. i 2016 efter et bruttoresultat på 37,9 mio. kr. Det er med andre ord en solid virksomhed, hvor egenkapitalandelen, trods de massive investeringer udgør 57,8 %.

I holdingselskabet blev egenkapitalen med udgangen af 2016 opgjort til knapt 90,9 mio. kr. Billedtekster (E&A-udvalget.jpg) Forrest Kastrups adm. direktør, Lasse Kastrup (t.v.) og udviklingschef Claus Andersen.

Billedtekster:

 

På trappen ses nederst fra venstre byrådsmedlemmerne Bolette Dahl-Pedersen (V), Betina Bugge (V), social- og arbejdsmarkedsdirektør Lars Harder og konst. erhvervs- og udviklingschef Anders Rask. Nederst fra højre Direktør Alice Bank Danielsen, Skiveegnens Erhvervs- og Turistcenter, byrådsmedlemmerne Annette Torp (V), Arne Spicer Lindgren (V), Jan D. Andersen (A) og Erhvervschef Brian Krogh, Skiveegnens Erhvervs- og Turistcenter

(Produktionen.jpg) Selv om store dele af produktionen på Kastrups fabrik i V. Lyby i stort omfang er automatiseret med udbredt anvendelse af industrirobotter er der i øjeblikket alene i denne afdeling beskæftiget ca. 140 medarbejdere.

(Produkterne.jpg) Produkterne fra Kastrup fra Kastrup Træ-Alu omfatter både vinduespartier og døre efter ønskede mål, leveret færdigmonteret med to- eller trelags energiglas.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Scroll to Top

FÅ DE VIGTIGSTE NYHEDER FØRST

Tilmeld dig vores nyhedsbrev