/f/blog/article/56019a7fb327b67c2f2694640c06c785cbe90a23_thumb.jpg

Muldyr skal holde ulven på afstand

Midt- og vestjyske mælkeproducenter frygter, at ulven stresser det græssende kvæg

På den økologiske mælkeproduktion Sundgaard ved Ørnhøj har gårdejer Henrik Sundgaard valgt at investere i et muldyr til at passe på sine kvier. Håbet er, at et velrettet spark fra muldyret kan holde ulven væk fra kreaturerne, når de i sommerhalvåret græsser på marken.

Sundgaard er placeret i udkanten af den vestjyske ulvezone, hvor et ulvepar har fået otte hvalpe, men tæt på blandt andet Vind Hede, hvor der har været flere dokumenterede ulveangreb på naturplejefår.

Seks farmhjorte i nærheden var også tidligere på året ulvens bytte. Frygten for ulveangreb og stressede kreaturer har også fået flere andre kvægavlere i det midt- og vestjyske til at holde deres dyr tættere på ejendommen – og væk fra marker, hvor ulven er set i nærheden.

Det gælder blandt andet gården Dueholm ved Vridsted: - Vi har malkekøer, som hele året går udenfor og æder. Vi har meget rolige dyr. Men nogle aftener er de meget urolige og står alle og kigger i en bestemt retning. Vi er ret sikre på, at det er når en ulv strejfer forbi. Min kones heste er også en enkelt gang løbet igennem tråden i indhegningen, hvilket er ret unormalt for heste, så vidt vi ved. 

Så i vores bevidsthed reagerer husdyrene ret markant på ulvene. Vi har dog ikke haft døde dyr eller andet endnu, men vi holder os til kun at have kvier på enge tæt på bebyggelse, når vi ved ulvene strejfer rundt, skriver Martin Nørgård Rasmussen fra Dueholm i en facebook-kommentar om ulvestresset kvæg.  

Skydetilladelse på vej
Andre steder i verden er det velkendt, at ulven stresser og påvirker kvægets dyrevelfærd i form af nedsat mælkeydelse og højere sygelighed.

- Herhjemme har Vildtforvaltningsrådet for nylig i enighed bedt Miljøstyrelsen om at iværksætte undersøgelse af ulvestresset kvæg, som ser ud til at være en af de mest konkrete konsekvenser af en voksende ulvebestand, siger Erik Poulsen, redaktør af facebooksiden ’Her er ulven i Danmark’. 

I Tyskland, hvor de danske ulve kommer fra, er der et stigende antal ulveangreb på selv voksne kreaturer. Risikoen for angreb på græssende husdyr på marker og i naturpleje er også en af hovedårsagerne til, at et bredt flertal i Folketinget efter sommerferien kigger nærmere på mulighederne for at indføre en brugbar reguleringsbestemmelse i den danske forvaltningsplan for ulv.

Blandt andet ved at tillade landmænd at forsvare deres husdyr, hvis ulven nærmer sig dyrene.

Kommentarer

bubblemedia