/f/blog/article/b09735bc8eebc4df38d7364f3779989c74f843bd_thumb.jpg

Kommunerne i Midt- og Vestjylland skal producere meget mere

Det er kun Ikast-Brande og Ringkøbing-Skjern, som har gang i hjulene, mens de resterende seks kommuner i Midt- og Vestjylland har et bruttonationalprodukt, BNP, der ligger under landsgennemsnittet. Samtidig bliver der færre unge og flere førtidspensionister, og det sætter væksten under pres, viser en ny analyse fra Dansk Byggeri.

Nogen steder er vækst en del af hverdagen, men i flere kommuner i Midt- og Vestjylland kan den være svær at skimte ude i horisonten.

I gennemsnit er kommunernes bruttonationalprodukt per indbygger cirka 340.000 kroner, men i Midt- og Vestjylland ligger kun Ikast-Brande og Ringkøbing-Skjern over gennemsnittet, mens Struer, Skive, Viborg, Holstebro, Herning og Lemvig alle er under gennemsnittet. Det viser en ny analyse fra Dansk Byggeri.

- Vi må konstatere, at alt efter hvor du bor, arbejder eller driver virksomhed, er der stor forskel på, hvor lys fremtiden ser ud. Midt- og Vestjylland klarer sig bedre end deres rygte, men der er for få kommuner, som trækker væksten, siger underdirektør i Dansk Byggeri, Louise Pihl, og uddyber:

- Bruttonationalproduktet giver en god fornemmelse af, hvor mange varer der bliver produceret og solgt, og dermed hvor meget lokal aktivitet, der er. Hvis Ikast-Brande og Ringkøbing-Skjern skal holde dampen oppe, så er det vigtigt, at det også i fremtiden er nemt for virksomhederne at få den arbejdskraft de har brug for.

Men det kan blive en udfordring i Midt- og Vestjylland, der blandt andet har mange førtidspensionister forhold til antallet af indbyggere, og der flytter løbende flere førtidspensionister til.

- Når de lokale virksomheder skal finde medarbejdere, er det sværere, hvis en stor del af tilflytterne er førtidspensionister, der ikke kan arbejde. Det kan i sidste ende presse virksomhederne til enten at flytte, lukke eller ansætte udenlandsk arbejdskraft, hvis de ikke kan finde de rigtige medarbejdere, siger Louise Pihl og peger på, at kommunerne har brug for hjælp fra Christiansborg, hvis de fremover skal kunne skabe lokal vækst og fremgang:

- Det er simpelthen nødvendigt, at politikerne på Christiansborg laver reformer, der sikrer, at flere skifter offentlig forsørgelse ud med et arbej-de, for ellers ender særligt yderområderne med at blive et sted, hvor der kommer flere førtidspensionister til og færre unge bliver boende, siger Louise Pihl.

Sådan ser tallene ud:

DK gennemsnit        339.728
M/V Jylland             335.047
Herning                    311.311
Holstebro                 310.322
Ikast-Brande           523.724
Lemvig                     317.353
Ringkøbing-Skjern  401.732
Skive                        276.907
Struer                      231.143
Viborg                      306.980

Kommentarer

bubble