/f/blog/article/c848bb6252b355923c9d8671f458cfdd8cbb55c1_thumb.jpg

Foredrag om Kiruna - byen der skal flyttes

I Kiruna i Nordsverige har man brudt jern siden 1890’-erne. Her finder man en af verdens største sammenhængende jernåre. 

Men den går ind under byens centrum, hvor minedriften bevirker sprækker i jordoverfladen, men også egentlige sammenstyrtninger. 

Derfor skal store dele af byen flyttes. Det påvirker op mod 3.000 lejligheder og huse og dermed flere tusinde mennesker. 

Kurt Andreasen har besøgt Kiruna flere gange og taget en række billeder, som ledsager hans foredrag, som Foreningen Norden i Skive inviterer alle interesserede til mandag den 26. november kl. 19.00 på Aktivitetscenter Møllegården i Skive. 

Kurt Andreasen tager os med på en guidet tur i minen og i byen, hvor vi ser på bygninger, der skal bevares, fx kirken – og på dem der ikke skal flyttes, fx rådhuset. Begge er arkitektoniske perler. 

I foredraget kommer Kurt Andreasen også kort ind på jernminen i Malmberget og kobberminen i Aitik, der ligger ca. 100 km syd for Kiruna, ligesom han tager os med til den norske by Narvik, hvorfra jernmalm-en via Malbanen udskibes til resten af Verden.

Netop udskibningen af jernmalm fra Kriuna var en væsentlig årsag til den tyske besættelse af Norge og dermed også Danmark under 2. verdenskrig.

Nordsverige er ikke kendt af så mange danskere. Måske
undtaget dem, der kører
til Nordkap og vandrere, hvor Abisko nationalpark og Kungsleden (450 km vandresti gennem Nordsverige) er typiske feriemål. 

Så her kan være inspiration til næste ferie og til at se byen inden de store forandringer.

Kommentarer

bubble