/f/blog/article/8c3803f57eebb4fe506bd623926a6c6ae9cef3e9_thumb.jpg

Det var den jul... i Seldeco

Danmarks Radio startede med at sende julekalendere i 1962, men da Kirsten E. Jensens familie først fik fjernsyn i 1967, mangler der derfor de første kalendere. Seldeco: - Vi har 37 julekalendere fra 37 forskellige år, og disse kalendere fik vi lyst til at udstille i perioden frem til jul fra d. 9. november. Vi har desuden et oversigtbillede af DRs julekalendere fra de første 25 år, herunder altså også lidt materiale om de fem første kalendere som mangler i udstillingen.

Mange besøgende i Seldeco vil kunne nikke genkendende til nogle af kalenderne og måske genopfriske særlige, personlige minder fra den ene eller den anden jul, hvilket kan være begrundelse nok til at vise udstillingen.

Overskuddet går til U-landshjælp
Ideen med at sende julekalendere havde DR fra svenskerne, der allerede havde sendt julekalendere i TV fra 1960. Danmarks radio kaldte kalenderen ”julekalenderen” frem til at TV2 også kom på banen med en kalender. Herefter har Danmarks radios kalender heddet ”U-landskalenderen”.

I Danmark er overskuddet fra salget lige fra starten gået til U-landshjælp, og kalenderen udgives i direkte samarbejde med DANIDA. I tilknytning til årets julekalender bringes en række radio- og fjernsynsudsendelser om det U-landsprojekt, pengene det år skal gå til. Projektet udpeges efter forslag fra DANIDA, som også administrerer hjælpen.

Overskuddet kommer fra salg af julekalendere, men også fra salg af det tilhørende, såkaldte ”merchandise”, dvs. ting og sager, der sælges i tilknytning til julekalenderne, såsom nisser, engle, sprællemænd osv. I tilknytning til denne udstilling ses eksempler på sådant merchandise.

Barndommens julekalendere
Seldeco har lånt kalenderne af en Kirsten E. Jensen, som kan fortælle om sin barndoms julekalendere i deres hjem i 1930erne og 40erne: ”Størrelsen var ca. som et A4-ark og blev sat op hvert år fra den første december og taget ned efter jul og gemt omhyggeligt til næste jul. Der var et stort, samlende billede af Santa Claus i blå frakke, blå hue og med en stor sæk på ryggen. Rundt om ham løb børn med vinger på, og der var stjerner, pakker og et juletræ. Det hele var pyntet med glimmer. Vi havde altså den samme julekalender gennem alle årene, indtil vi flyttede hjemmefra, så lågerne var efterhånden godt slidte. Sådan gjorde man med tingene dengang. Vi var ikke specielt fattige. Man passede bare bedre på tingene og pengene. Vi var glade for vores enkle og uhyre økonomiske julekalender dengang. Men den kunne jo ikke have tjent mange penge hjem til U-landshjælp”.

I Seldeco har vi fået et stort problem. Af æstetisk karakter! Det kan næsten kun blive en meget spraglet udstilling – og rækkefølgen kan af indlysende grunde ikke følge andre principper end hvad der er bundet af årstallene. Desuden burde vi faktisk udstille både selve julekalenderne og alt det tilhørende materiale, der er udsendt i forbindelse med U-landshjælpen. Det ville blive helt kaotisk. Vi har valgt at vise selve kalenderne – i rækkefølge. U-landsaspektet vises gennem nogle eksempler og disse udstilles i en samlet blok for sig.

Vi håber udstillingen vil fremkalde gode og særlige minder om den jul, der var dén jul....

Kommentarer

bubblemedia